Zalando och Ingram Micro öppnar nu sitt första logistikcenter i Norden

Stockholm, 24 Januari 2019 // Idag inviger Zalando, Europas ledande mode- och livsstilsplattform online, tillsammans med samarbetspartnern Ingram Micro, officiellt sitt nya logistikcenter i Brunna nära Stockholm. Lagerlokalen är utrustad med den mest avancerade automationstekniken i Zalandos historia. Tack vare det strategiskt placerade logistikcentret kommer leveranstiderna till nordiska kunder att kunna halveras.

 Med nya automatiserade lösningar vill Zalando öka effektiviteten för att möta sina tillväxtmål och komplettera och ge stöd åt sina anställdas manuella arbete. Automatiseringen i den nordiska lagerlokalen lägger fokus på utgående processer, med fokus på kortare leveranstider till kunder. Det automatiserade systemet anpassar sig obehindrat efter aktivitet, såsom förändringar i inventeringen och tendenser i efterfrågan.

Zalando tror på kombinationen av ledande automatiserade lösningar och engagerade anställda. Tyngre arbetsbördor minskar genom att våra automationstekniker utför uppgifter som är monotona och icke-ergonomiska. Det ökar dessutom effektiviteten. Bättre och snabbare lagerarbete gör att vi kan behandla beställningar snabbare, och våra kunder kommer att dra nytta av snabbare leveranstider, säger Jan Bartels, VP för kunddistribution och logistik på Zalando.

 Cirka 50 “GreyOrange butlers”, självstyrande mobila robotar som lastar av och transporterar varor, kompletterar medarbetarnas manuella arbete i logistikcentret. Lagerlokalen har en golvyta på cirka 30 000 kvadratmeter, vilket motsvarar cirka tre fotbollsplaner.

Vi på Ingram Micro, den globala ledaren inom Logistics, Commerce & Device Lifecycle Services är mycket stolta över vårt samarbete med Zalando. Vi är glada att ingå i det som sannolikt kommer att bli ett av de största logistikuppdragen i Norden. Att bygga upp en stor organisation med en stark kultur och anställa runt 500 personer från många olika länder är utvecklande och tillfredsställande, säger Joakim Samuelsson, affärsansvarig i Norden för tredjepartslogistik på Ingram Micro.

Logistikcentrets plats nära Stockholm valdes främst för sin avancerade infrastruktur och strategiska position vilket gör den perfekt för leveranser till nordiska kunder. Läget kan också göra det möjligt att på sikt erbjuda dagen-efter-leveranser till de nordiska huvudstäderna och samma-dag-leveranser till Stockholm.

Norden har varit en av de snabbast växande regionerna för Zalando och vi vill öka tillväxten, både i fråga om avkastning och aktiva kunder. För att kunna göra detta måste vi komma närmare våra nordiska kunder. Att förkorta leveranstiderna genom att öppna ett logistikcenter i Sverige och erbjuda ett starkt nordiskt utbud är avgörande för vår framtid, säger Kenneth Melchior, Zalandos chef för norra Europa.

 

 

Om Zalando

Zalando (https://corporate.zalando.com) är Europas ledande mode- och livsstilsplattform på nätet för kvinnor, män och barn. Vi erbjuder våra kunder en smidig och bekväm shoppingupplevelse med ett brett urval av livsstilsprodukter inklusive skor, kläder, accessoarer och skönhetsprodukter med fri leverans och retur. Vårt sortiment med cirka 2 000 internationella märken sträcker sig från populära globala varumärken, fast fashion, lokala varumärken och kompletteras med vår egen design. Vårt lokala erbjudande är anpassat till våra kunders särskilda preferenser på var och en av de 17 europeiska marknader där vi är verksamma: Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Polen, Spanien, Schweiz, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. Vårt logistiknätverk med åtta centralt belägna lager låter oss effektivt serva våra kunder över hela Europa, vilket stöds av lager i Sverige, Frankrike och norra Italien med fokus på lokala kundbehov. Vi anser att vår expertis inom mode, logistik och teknik ger oss de bästa förutsättningarna att leverera ett värdefullt erbjudande till både våra kunder och varumärkespartners.